We kennen het allemaal: die onweerstaanbare trek in een heerlijke pizza. Maar wat als je ook op je gezondheid wilt letten? Is pizza gezond? Nou, niet echt. Maar gelukkig is er een manier om pizza en gezond eten te combineren. Dus als je een pizzaliefhebber bent die ook waarde hecht aan een gezonde lifestyle, lees dan snel verder om te ontdekken wat de juiste opties zijn bij het bestellen van een pizza.
De voedingswaarde van de gemiddelde pizza: een balans tussen gezond en minder gezond
Pizza’s staan niet bekend als de meest gezonde maaltijd. Maar wat krijg je eigenlijk binnen als je deze Italiaanse klassieker eet? Een gemiddelde pizza bevat meestal veel koolhydraten doordat de bodem van witte bloem is gemaakt. Verder bevatten pizza’s vetten en eiwitten door ingrediënten als kaas, vlees, vis en schaaldieren. Daarnaast heeft een pizza ook een aantal vitamines, mineralen en antioxidanten door de tomatensaus en toppings in de vorm van groenten. Een pizza heeft dus gezonde en minder gezonde elementen. Het mooie is dat je alle elementen van een pizza kan aanpassen. Zo kun je de balans van dit populaire Italiaanse gerecht laten doorslaan naar gezond.
Kies voor een pizza met een gezond fundament
Hoe gezond je pizza is, begint al met de keuze van de bodem. Meestal is deze gemaakt van wit meel. Deze meelsoort heeft geen vezels en levert snelle koolhydraten. De laatste hebben een werking die je kunt vergelijken met suiker. Daardoor kan je bloedsuikerspiegel uit balans raken na het eten van een reguliere pizza. Dus wil je lief zijn voor je lichaam? Let dan op de pizzabodem voordat je een pizza bestelt.
Zo is er verschil in de dikte van de bodem. Wist je dat Amerikaanse pizza’s een veel dikkere bodem hebben dan de Napolitaanse? Kies daarom voor de echte Italiaanse klassieker als je de witte bloem essentieel vindt voor je pizza, maar er zo min mogelijk van binnen wil krijgen.
Wil je voor je gezondheid een stapje verder gaan? Kies dan voor een pizza met een volkorenbodem. Hiermee krijg je vezels binnen, wat beter is voor je stoelgang. Bovendien hou je langer een gevuld gevoel waardoor je minder snel trek krijgt in een tussendoortje of de volgende maaltijd. Ook worden bij een pizzabodem van volkorenmeel de koolhydraten trager door je bloed opgenomen, waardoor je stofwisseling het een stuk makkelijker heeft.
Naast volkorenbodems zijn er ook pizzabodems gemaakt van groenten. Het deeg bestaat dan voor een deel uit bloemkool, courgette of een andere groente, waardoor er minder koolhydraten in zitten. Bovendien wordt je pizzabodem verrijkt met vitamines, mineralen en vezels. Wil je helemaal geen koolhydraten? Kies dan voor een pizza met een koolhydraatarme bodem, die bijvoorbeeld is gemaakt van amandelmeel.
Geef je pizza een gezonde boost met verse tomatensaus
Tomatensaus is een belangrijke smaakmaker van een pizza. En dat is goed nieuws, want tomaten zijn rijk aan lycopeen. Dit stofje zorgt voor de mooie rode kleur, maar het is ook een goede antioxidant. Daarmee heeft de pizza een gezonde troef, want antioxidanten zijn goede helpers in het bestrijden van allerlei ziektes. Het is wel belangrijk om te weten hoe de tomatensaus is bereid. Heeft de pizzabakker een kant-en-klare variant gebruikt? Dan kan de saus veel zout en suiker bevatten. Maar is de tomatensaus vers bereid? Dan heb je een gezonde aanvulling voor je pizza.
Hou je pizza gezond met de juiste kaaskeuze
Een van de smaakmakers van de pizza is kaas. Welke pizzaliefhebber watertandt nu niet van gesmolten kaas op de pizza pepperoni of margherita? Helaas bevatten veel kaassoorten veel vet en calorieën. Maar ook is kaas een goede bron voor eiwitten en calcium. Om je pizza gezond te maken, moet je dus een beetje kaas nemen. Vind je dat jammer van je pizza? Kies dan voor een exemplaar met een magere kaassoort, zoals ricotta. Of overweeg een kaas met een sterke smaak, zoals Parmezaanse kaas uit Italië. Deze is zo krachtig dat je er maar weinig van nodig hebt om je pizza smaakvol te maken.
Toppings: maak van je pizza een vitaminebom
De finishing touch van je pizza kan qua gezondheid gierend uit de bocht vliegen of juist een rijke aanvulling zijn. Daarom is het belangrijk wat je kiest. Wordt het salami, bacon en extra kaas of ga je voor tonijn, olijven en paprika? Misschien kies jij wel een van de verboden pizzatoppings! Bij het bepalen van de toppings heb je de kans om je pizza heel gezond te maken. Hoe meer verse groenten, hoe gezonder de pizza wordt. Laat je pizza dus rijkelijk garneren met spinazie, tomaten of andere groentesoorten die je lekker vindt. Zo zorg je dat je pizza een echte bron van vitamines en mineralen wordt. Daarbij zijn groenten laag in calorieën, maar hoog in vezels. En wil je een eyecatcher van een pizza? Dan zijn groentes bovendien ideaal als kleurrijke topping.
Behalve groenten zijn vlees en vis ook populaire toppings. Voor een gezonde pizza kies je dan het beste voor magere varianten, zoals kip of ansjovis. Zo blijft je calorie- en vetinname beperkt. Laat ook zo veel mogelijk de vleeswaren staan. Dit niet alleen vanwege het vetgehalte, maar ook omdat deze vaak veel zout bevatten.
Geef je pizza een gezonde begeleiding
Je weet nu hoe je je pizza zo gezond mogelijk kan maken. Maar het kan nog beter! Want wat eet en drink je erbij? Geef je pizzamaaltijd een gezonde impuls met een lekkere groene salade. Neem als drankje een glas water in plaats van cola of bier. Vind je dat te saai? Een beetje citroensap maakt de smaak boeiender en geeft meteen extra vitamine C. Of doe als de Italianen en neem voor de ontspanning een glaasje wijn. Drink wel met mate, want alcohol kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid.
Wat zijn enkele alternatieve gezonde ingrediënten die kunnen worden gebruikt als toppings voor pizza's, naast groenten, mager vlees en vis?
Enkele alternatieve gezonde ingrediënten die kunnen worden gebruikt als toppings voor pizza's, naast groenten, mager vlees en vis, zijn onder andere tofu, champignons, artisjokken, en verse kruiden zoals basilicum en oregano.
Hoe verschilt de voedingswaarde van een zelfgemaakte pizza met gezonde ingrediënten van die van een pizza besteld bij een pizzeria, vooral met betrekking tot toegevoegde suikers, zout, en vetten?
De voedingswaarde van een zelfgemaakte pizza met gezonde ingrediënten kan aanzienlijk verschillen van die van een pizza besteld bij een pizzeria. Zelfgemaakte pizza's bieden meer controle over de gebruikte ingrediënten, waardoor je de toegevoegde suikers, zout en vetten beter kunt beheren. Pizzeria's gebruiken soms meer bewerkte ingrediënten en kunnen meer suiker, zout en vet toevoegen om de smaak te versterken.
Zijn er specifieke gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van pizza met volkoren- of groentebodems in vergelijking met traditionele witte deegbodems?
Het eten van pizza met volkoren- of groentebodems biedt vaak specifieke gezondheidsvoordelen in vergelijking met traditionele witte deegbodems. Volkoren- en groentebodems bevatten meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en verzadiging. Ze hebben ook een lagere glycemische index, waardoor ze langzamer worden verteerd en de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Daarnaast bevatten groentebodems extra vitamines, mineralen en antioxidanten, wat bijdraagt aan een gezondere voedingswaarde.
Bestel de lekkerste gezonde pizza’s via Bistroo
Heb je nu zin gekregen in een gezonde pizza? Dan kun je hem snel bestellen via Bistroo. Via onze food order app heb je toegang tot allerlei restaurants, eethuisjes, broodjeszaken en grand cafés bij jou in de buurt.
Deze pizzeria's hebben redelijk tot gezonde pizza's:
Bistroo werkt namelijk anders dan de andere online bestelplatforms. Door de lage commissie die we vragen, zijn we ook voor kleinere restaurants interessant. Daardoor vind je op Bistroo een aanbod dat je nergens anders vindt. Dat maakt de kans op een lekkere pizza die gezond is alleen maar groter. Heb je deze eenmaal gevonden? Dan kun je je traktatie eenvoudig bestellen. Hierbij kun je kiezen om je pizza af te halen of thuis te laten bezorgen. Dus wacht niet langer en bestel je gezonde pizza!