De geschiedenis van de pizza: een Italiaanse culinaire klassieker die de wereld heeft veroverd

Jun 1, 2023
Gepubliceerd in: Pizza
Als je aan Italië denkt, denk je waarschijnlijk ook aan pizza. Het is een wereldwijd bekend gerecht dat bijna overal ter wereld met plezier gegeten wordt. Maar waar komt deze heerlijke combinatie van deeg, tomatensaus, kaas en andere toppings eigenlijk vandaan? In deze blog duiken we in de geschiedenis van de pizza en vertellen je waarom deze Italiaanse culinaire klassieker zo populair is geworden.

Waar komt pizza vandaan? Ontdek de voorloper van de Italiaanse pizza

Als je weleens een pizza eet, zul je je het vast afgevraagd hebben: waar komt de pizza vandaan? De oorsprong van pizza gaat terug tot in de oudheid. Het is echter niet bekend wie het gerecht voor het eerst maakte. Zo kenden de Grieken en Romeinen een platbrood dat was belegd met kruiden en kaas. Maar ook de Vikingen (ja, de Vikingen) hadden hun eigen variant op de pizza. Zij bakten in de oven platte ronde deegbodems met daarop diverse ingrediënten.

Van eenvoudig streekgerecht tot een koninklijke delicatesse

De basis van onze huidige pizza kwam voor het eerst in de 16e eeuw voor in Napels. De algemene consensus is dan ook dat pizza zijn oorsprong vond in Napels, Italië. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen. Het bestond toen simpelweg uit een dunne deegbodem, tomatensaus, olijfolie en knoflook.
Impressie van oude Pizzabakker

Wie heeft pizza uitgevonden?

Pas aan het begin van de 19e eeuw werd de pizza verrijkt met andere ingrediënten, zoals kaas en basilicum. De adel ontdekte namelijk hoe lekker pizza’s waren. In die tijd ontstond ook de beroemde pizza Margherita. De beroemdste pizzabakker van Napels, Raffaele Esposito, werd toen uitgenodigd aan het Italiaanse hof. Voor koning Umberto I en zijn vrouw Margaretha mocht hij zijn kunsten laten zien door een pizza te bakken in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen. Daarvoor gebruikte hij tomaten, mozzarella en basilicum. Koning Margaretha vond het zalig en zo was de pizza Margherita geboren.

Op de vraag "wie heeft pizza uitgevonden" kunnen we voor pizza Margherita dus antwoorden met Raffaele Esposito, begin 19e eeuw. Je kunt hem niet meer bedanken, want hij is al lang overleden.

Later kwamen er ook pizza’s met andere toppings en werd de pizza calzone uitgevonden. Nu is er voor iedere smaak de juiste pizza. Wil je vlees, vis, groenten of fruit? Het kan allemaal. Zelfs een pizza als toetje is mogelijk met een stukje chocoladepizza.

De internationale geschiedenis van de pizza

De pizza werd razend populair in Napels en verspreidde zich al snel over heel Italië. Aan het eind van de 19e eeuw begon de internationale geschiedenis van de pizza. Italianen emigreerden toen naar de Verenigde Staten en openden daar pizzarestaurants. De stijgende populariteit van de Italiaanse keuken en de groei van de fastfoodsector zorgden ervoor dat de pizza ook in andere landen bekend werd.

De geschiedenis van de pizza in Nederland

Nederland kreeg zijn eerste pizzeria's pas eind jaren zestig. Vooral in de grote steden openden de eerste Italiaanse restaurants hun deuren. Inmiddels zijn er talloze pizzeria's verspreid over het hele land en vind je ze ook in kleinere plaatsen. Daarbij hebben kant-en-klare pizza’s hun weg gevonden naar de supermarkten. En ook de pizzakoerier is een vertrouwd straatbeeld geworden. Hierdoor kun je toch lekker thuis een verse authentieke pizza van een Italiaans restaurant eten, bijvoorbeeld via het restaurantaanbod van Bistroo.

De basis van een goede pizza volgens de pizzabakkers in Napels

Het geheim van een perfecte Italiaanse pizza zit hem in de kwaliteit van de ingrediënten en in de bereiding. De Napolitanen maken hun pizza’s nog steeds op de traditionele manier. Ze kneden het deeg met de hand. 
pizzadeeg

Het beoogde resultaat is een dunne en knapperige pizzabodem. De tomatensaus is vaak gemaakt van San Marzano’s, die gezien worden als de beste tomaten voor pizza’s vanwege hun rijke smaak. Verder gebruiken de pizzabakkers in Napels mozzarella van buffelmelk die een voller aroma heeft dan de variant van koemelk. 

Last but not least speelt de oven een belangrijke rol. Deze moet op de juiste temperatuur zijn en op hout worden gestookt. Een Napolitaanse pizza moet dus aan veel eisen voldoen. Maar dat heeft ook gezorgd dat deze trots van Napels prijkt op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

De geschiedenis van de pizza buiten Italië

Hoewel Italië bekendstaat om zijn pizza's, zijn er nog meer landen die hun eigen pizzasoort hebben ontwikkeld. Zo heb je de kruidige Turkse pizza die ook lahmacun wordt genoemd. Of probeer de Amerikaanse variant van de Italiaanse pizza. Amerikaanse pizza’s hebben vaak een dikkere bodem dan de Italiaanse en zijn ook royaler belegd. 

En dan is er nog de verrassende geschiedenis van de pizza Hawaii. Deze komt namelijk niet uit het gelijknamige tropische gebied, maar is bedacht door een Griekse pizzabakker in Canada. Een recept dat niet door iedereen wordt gewaardeerd. Zo vertelde in 2017 de president van IJsland dat hij pizza’s met ananas in zijn land zou willen verbieden als dat mogelijk was.

Maar of je nu een voor- of tegenstander bent van ananas op je pizza’s, bij Bistroo vind je een groot aanbod van verschillende soorten keukens. Hierdoor kun je er terecht voor alle soorten pizza’s: van de traditionele Italiaanse tot de Turkse lahmacun. 

Een pizza kan altijd: van gemakkelijk tot feestelijk

Pizza’s zijn een smakelijke maaltijd voor een rustig avondje thuis of na een drukke werkdag. Maar ook voor een feest zijn pizza’s prima geschikt. Een tafel met verschillende pizza’s staat feestelijk. Bovendien is er door de verschillende smaken voor iedereen wat lekkers te eten. Van een examenfeest tot en met een verjaardag: met pizza’s wordt het nog gezelliger. 

Zorg met Bistroo voor de lekkerste pizza’s bij jou thuis

Heb je na het lezen over de geschiedenis van de pizza zin gekregen in dit historisch gerecht? Bestel dan je favoriete exemplaar bij Bistroo! Of je nu voor de traditionele Margherita of een exotische variant gaat, bij Bistroo ben je aan het juiste adres.

Bistroo is namelijk een marktplaats van lekkere gerechten waar vraag en aanbod samenkomen. Hier vind je restaurants in heel Nederland en dus ook de pizzeria’s bij jou in de buurt. Bij ons zijn bekende restaurantketens aangesloten, maar ook exclusieve eettentjes. Daarom vind je via Bistroo vast een pizzabakker die heerlijke authentieke pizza’s maakt.
Olijfolie wordt over pizza gegoten
Bestellen via Bistroo is supereenvoudig. Je hoeft alleen maar de app te downloaden of een account aan te maken op de website. Vervolgens zoek je naar jouw favoriete pizza en plaats je simpel een bestelling. Heb je je keuze gemaakt? Dan kun je betalen op drie manieren:  iDEAL, creditcard of bancontact. Daarbij heb je de keuze om je pizza op te halen of thuis te laten bezorgen. Dus wacht niet langer en bestel een pizza via Bistroo

Gerelateerde artikelen: