Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, is superbelangrijk in de Chinese cultuur. Het is een mega feest met coole parades, mega vuurwerk en vooral veel traditie. Het begint op de eerste dag van de Chinese maankalender en duurt 15 dagen, eindigend met een tof lantaarnfeest.
Wanneer is Chinees Nieuwjaar?
Het verandert elk jaar op onze kalender, meestal ergens tussen 21 januari en 20 februari. Omdat het afhangt van de maankalender, is het altijd een beetje een verrassing!
Chinees Nieuwjaar vieren: wat betekent het allemaal?
Miljoenen mensen vieren Chinees Nieuwjaar en doen dingen die geluk, succes en peace symboliseren. Ze kuisen huizen mega goed om de bad spirits weg te jagen, delen rode envelopjes (hongbao) met geluksmoney uit, en knallen superveel vuurwerk om het nieuwe jaar te vieren.
Chinees Nieuwjaar in Nederland: feestje bouwen!
Ook in Nederland wordt Chinees Nieuwjaar gevierd, vooral in steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De straten worden helemaal cool met drakendansen, parades, en muziek die de Chinese cultuur showt.
Lekker eten met Chinees Nieuwjaar
Eten is mega belangrijk tijdens Chinees Nieuwjaar. Het staat symbool voor veel meer dan alleen voeding; het vertegenwoordigt overvloed, geluk en de verbondenheid binnen families. Het eten dat tijdens deze viering wordt bereid en genuttigd, heeft diepe symbolische betekenissen die teruggaan naar eeuwenoude tradities.
Rond Chinees Nieuwjaar draait het niet alleen om het koken en delen van maaltijden, maar ook om de symboliek achter specifieke gerechten. Check de awesome gerechten die de betekenis van samen zijn extra speciaal maken:
Jiaozi - Dumplings: Deze kleine deegpakketjes worden vaak door families samen gemaakt tijdens Chinees Nieuwjaar, wat niet alleen de vaardigheid van het samenwerken benadrukt, maar ook de verbondenheid tussen gezinsleden versterkt. De vulling binnenin symboliseert overvloed. Het idee van het verbergen van rijkdom in de dumplings en ze vervolgens te eten, wordt gezien als het 'opeten van geluk' voor het komende jaar.
Niangao - Kleefrijst Cake: Deze zoete cake, gemaakt van kleefrijst, staat symbool voor de wens van een zoet leven en vooruitgang in het nieuwe jaar. Het kleverige karakter van de cake vertegenwoordigt ook de hoop dat familiebanden sterk en hecht blijven.
Yusheng - Lo Hei: Yusheng, ook bekend als Lo Hei, is een kleurrijk gerecht dat wordt samengesteld uit verschillende ingrediënten die allemaal een specifieke betekenis hebben. Het samen gooien van de ingrediënten symboliseert het verhogen van geluk, voorspoed en positieve energie voor het komende jaar. Het ritueel van samenwerking bij het gooien van de ingrediënten versterkt de familiebanden en teamgeest.
Tangyuan - Kleefrijstballetjes in soep: Deze zoete, kleverige balletjes in soep vertegenwoordigen de perfectie en harmonie binnen de familie. Hun ronde vorm symboliseert de eenheid en samenhorigheid tussen gezinsleden, terwijl de zoetheid van de balletjes hoop op een zoet en gelukkig leven uitdrukt.
Jiǎo bái - Sesamkoekjes: Deze knapperige koekjes, doordrenkt met sesamzaadjes, symboliseren een gouden toekomst en voorspoed. Het knapperige karakter van de koekjes staat voor een welvarend en succesvol nieuw jaar, terwijl de sesamzaadjes hoop en voorspoed vertegenwoordigen. Het delen van deze koekjes tijdens Chinees Nieuwjaar is een uitdrukking van goede wensen voor ieders toekomst.
Wil je meer weten over Chinese eetgewoonten? Lees dan ook: