Lunch is een belangrijke maaltijd waar Chinezen echt waarde aan hechten. De lunchtijd verschilt tussen regio's en individuen, maar over het algemeen schuiven mensen tussen 11:30 uur en 13:30 uur aan tafel. Het is een moment om even te pauzeren, te genieten en bij te tanken voor de rest van de dag.
Wat opvalt aan de Chinese lunchcultuur is de mix van gerechten. Neem bijvoorbeeld noedelsoep, een absolute favoriet! Verse noedels dobberen in een smakelijke bouillon, met groenten, vlees of tofu, en lekkere kruiden. Elke regio geeft hier zijn eigen draai aan, waardoor het altijd een diverse smaak heeft.
Chinese gerechten tijdens de lunch
Gestoomde groenten zijn populair in China. Groente is natuurlijk ook een must-have voor een gezonde lunch! Verschillende groenten worden gestoomd en geserveerd met een subtiele saus of puur natuur. Lekker licht en voedzaam! Rijstgerechten kennen vele soorten in China. Of het nu gaat om gebakken rijst met groenten en kip, gestoomde rijst met bijgerechten of kleefrijst in lotusbladeren, rijst is het belangrijkste van de maaltijd en wordt gemixt met allerlei smakelijke ingrediënten.
Dim sum, kleine hapjes die gestoomd, gebakken of gefrituurd kunnen zijn, zijn ook geliefd tijdens de lunch. Deze kleine gerechtjes, variërend van dumplings tot gestoomde broodjes en andere heerlijke lekkernijen, worden vaak gedeeld met tafelgenoten.
Roerbakgerechten met vlees of tofu zijn ook populair. Deze gerechten combineren verschillende ingrediënten, zoals vlees, groenten en tofu, gebakken op hoge temperatuur in een wok, waardoor ze snel gaar worden en hun smaken behouden. De saus varieert vaak en kan variëren van pittig tot zoet-zuur, afhankelijk van de regio en de voorkeuren van de kok.
Meer dan alleen lunchen!
De lunch in China is veel meer dan alleen een maaltijd nuttigen; het is een diep verankerde sociale ervaring binnen de cultuur. Het samenbrengen van familie, vrienden en zelfs collega's tijdens deze maaltijd is een gelegenheid om verbinding te maken, te delen en relaties te versterken. Het delen van gerechten staat hierbij centraal, waardoor een gevoel van gemeenschap en verbondenheid aan tafel ontstaat.
Tijdens de lunch wordt er vaak een diversiteit aan gerechten besteld, die vervolgens door alle aanwezigen gedeeld wordt. Dit zorgt voor een levendige en gezellige sfeer aan tafel, waarbij verschillende smaken en texturen worden geproefd en besproken.
Het sociale aspect van de lunch in China reikt verder dan slechts de maaltijd zelf. Het is een moment om bij te praten, te lachen en gezamenlijke herinneringen te delen. Hierdoor ontstaat een gevoel van samenhorigheid en biedt het mensen de kans om even weg te stappen van de dagelijkse beslommeringen en te genieten van elkaars gezelschap.
Wil je meer weten over Chinese eetgewoonten? Lees dan ook: